среда, 14 июня 2017 г.


Година поезії «Наш поет» (до 83-ої річниці від дня народження Семена Продана) 
Життя прожити – не поле перейти, - говорить народне прислів’я. І справді у кожної людини свій шлях, своя життєва дорога. На цьому святі ми з вами довідалися про нашого славного земляка, педагога, поета – Семена Продана.


СЕМЕН   ПРОДАН
 (1934-2002)


  Наро­дився 7 лютого 1934 року в селі Оселівка Кельменецького району Чернівецької області в родині селя­нина. У 1952 році закінчив семирічну школу у рідному селі, педаго­гічне училище та філологічний факультет Чернівецького університету. Тривалий час працював учителем української мови та літера­тури в Глибоцькій середній школі № 1.
           Перший вірш автора "Пролісок" побачив світ в обласній газеті "Радянська Буковина".  Перша його збірочка "Стежина" (поезії; Глибока, 1995). Він присвятив її своїм батькам.
           Семен Продан дуже вибагливий до свого слова, економний. Його улюблена форма – мініатюра. Не кожен може написати твір, у якому чотири чи шість рядків. Семен Продан жив і працював у Глибоці, але ніколи не забував свого села, свою рідню. Про це свідчать його вірші: "Оселівка", "Серце матері", "Скорботна мати".
           Друга збірочка Семена Продана "На крилах волі". Вийшла вона у 2002 році.
           Згодом друкувався в газетах "Молодий буковинець", "Радянська освіта", "Комсомольське плем'я", в журналі "Ранок", у колективних збірках "Молодий день'', "Ранковий клич". Переможець двох поетичних конкур­сів – журналу "Українська мова та література в школі" та газе­ти "Крайова освіта".
   Добірка віршів увійшла до двотомника поезій "Самоцвіти", що вийшла у 1996 році в київ­ському видавництві "Молодь". Окремі його поезії перекладені молдавською мовою. Сам поет перекладав з російської, білоруської та інших мов. 
    Помер 1 червня 2002 року в смт. Глибоці Чернівецької області.






Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви, також Міжнародний день материнської мови (англ. International Mother Language Day) — день, який відзначаю...