вторник, 13 июня 2017 г.


ІСТОРІЯ БІБЛІОТЕКИ
СЕЛА ОСЕЛІВКА 

Бібліотека села Оселівка була відкрита у 1947 році. Першим організатором, працівником бібліотеки була Бринзанська Євдокія Іванівна.
Бібліотека знаходилась в хаті. Називалась не бібліотека, а хата – читальня. Книг було мало. В 1954 році бібліотеку прийняла Іванишина Катерина Лукянівна. Читачів на той час було 200. Книги поступали із районної бібліотеки, а також і колгосп закупив невелику кількість книг. У районі проводились семінари, на яких навчали бібліотечній справі, тому що спеціальної освіти на той час Катерина Лукянівна не мала.
В бібліотеці читали діти. Молодь дуже активно відвідувала бібліотеку. Для читачів проводились бесіди, масові заходи. Бібліотека була завжди заповнена людьми, тому що тоді рідко в кого було радіо, телевізор.
Пізніше бібліотеку перевели в клуб, де виділили дві кімнати. Завідуючою бібліотекою в цей час працювала Онуфрійчук Павліна Петрівна. Разом із завідуючим клубом проводили читацькі конференції, тематичні вечори, обговорення книг.
Поступово збільшувався книжковий фонд. У бібліотеці часто змінювалися завідуючі, тому що у них не було бібліотечної освіти.
У 1977 році прийшла працювати у бібліотеку Шепенюк Марія Петрівна. Прийняла бібліотеку від Мазур Галини Мелетівни. Книжковий фонд становив 5000 екземплярів.
Бібліотекар оформила каталоги, картотеки, книжкові виставки, проводила бесіди з читачами. Разом із завклубом, учнями школи проводила масові заходи.
В 1979 році була створена ЦБС. Якщо раніше бібліотечні працівники самі комплектували книги, то з 1979 року стала комплектувати районна бібліотека і привозити книги в бібліотеку.
Зараз бібліотека знаходиться в дитячому  садку. Тут є дві кімнати: абонемент і читальний зал. Для читачів оформлені у бібліотеці книжкові виставки, тематичні полички. У бібліотеці є клуб для юнацтва Калина. Разом з клубом, школою проводяться літературні вечори, диспути, години поезії, круглі столи, уроки народознавства.
Поняття «донести книгу до читача» було і залишається у функціях бібліотекаря.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви, також Міжнародний день материнської мови (англ. International Mother Language Day) — день, який відзначаю...