воскресенье, 20 февраля 2022 г.

 Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви, також Міжнародний день материнської мови (англ. International Mother Language Day) — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня - 17 листопада 1999 року в Парижі.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов. Майже половина з них знаходиться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли з тієї чи іншої причини мову припиняють вживати та вивчати більше 30% її носіїв. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.
В Україні живе понад 130 національних меншин, носіїв 79 мов. Згідно зі статтею 10 Конституції України, "Державною мовою в Україні є українська мова". Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.
В бібліотеці с. Оселівка до Міжнародного дня рідної мови проведено мовний вернісаж "Солов'їна, барвінкова українська рідна мова".


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви, також Міжнародний день материнської мови (англ. International Mother Language Day) — день, який відзначаю...